IGEI ÜZENET

Egy pillanat!
2020-03-25

„Azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten.” (Zsolt. 53,2)

Egy pillanatra eljátszom a gondolattal és azt mondom nincs Isten. Nem látom, nem tudom megfogni. Nincs Isten, mert nem hallom, nem ízlelem, nem érzem az illatát. Valakik beszélnek róla, de minden olyan képlékeny és bizonytalan. Azt mondják mindenütt ott van, mit a Star Warsban az erő, csak valahogy hallgatni kellene az ösztönökre, hogy észleljem.

A következő pillanatban már arra eszmélek, hogy az a gondolatom támad, nincs vírus. Mindenki mondja, hogy van, MARADJ OTTHON, ha teheted, de nem látom sehol ezt a vírust kószálni. Nem is tudom milyen ízű! A mi utcánkba nem kiabált be reggelente és nem éreztem az illatát a tavaszi fuvallattal, de még a téli szelekkel sem. Egy néni a hentes bolt előtt várakozva, azt mondta a mellette állónak, hogy ő csak ritkán jár ki, inkább kinyitja az ablakot, azon meg úgyis van szúnyogháló. Nem kell hát félnem, hogy csak úgy észrevétlen marad!

És valóban, micsoda bolond gondolat! Nincs Isten, nincs vírus csak mert nem lehet látni, megfogni? Bolondság valamiről azt állítani, hogy nem létezik, csak azért, mert nincsenek egzakt bizonyítékaink rá, amit tudósok is hét pecséttel igazolnak.

Lehet, hogy nem látom úgy Istent, a vírust, ahogy sok mást, de a jelenlétét, a hatását igenis érzem! Érzem a vírus hatását. Otthon vagyok, aggódom szeretteimért, féltem hozzátartozóimat. Mérlegelem gazdasági helyzetünket és remélem a legjobbakat. Imádkozom mindazokért, akiknek helyt kell állni a kórházakban, online tanórákon. Együtt érzek azokkal, akik elveszítették a hozzátartozóikat. Nincs a kezemben, testemben ez a vírus, mégis, meghatározza mindennapjaimat.

Ahogy Isten jelenléte is meghatározza az egész életemet. Szeretek el nem múló szeretettel. Képes vagyok bízni és reménykedni akkor is, amikor lehetetlen helyzetekben találom magam. Isten hatása az, hogy békességre törekszem és megelégszem azzal, amit az Ő kegyelméből kapok. A kezemben ott van az érintése, mely nem halált hoz, hanem életre hív. Isten hatása az, hogy van, aki megölel és elfogad. Maszatos gyerekkézzel, csillogó tekintettel dagasztja bennem az öröklét reménységét, és ebből a szerető érintésből kirajzolódik az istenarcú ember, akit valóban a maga képére és hasonlatosságára teremtett a Mindenható, és abban a pillanatban azt gondolom, ennél többre nincs is szükség, csak legyen. Velem legyen. Ő pedig azt mondja: „Veled vagyok minden napon a világ végezetéig.”

Erlitz Anita lelkész