Gyülekezeti kirándulás - Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

2019. június 15.

        Minden évben szervezünk autóbuszos kirándulást gyülekezetünkben, amely néha hosszabb és több napos, mint a tavalyi erdélyi kirándulásunk és néha egy napos, mint az idei. A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert volt idén a cél. A harminc fok feletti forróság sem tántorított vissza bennünket, akik részt vettünk ezen a szép, szombati kiránduláson. A botanikus kert egyik kurátora, biológus, több könyv szerzője, Fráter Erzsébet vezetett végig bennünket a biblia növényei, mint fő téma mentén. Erzsébet nagyon szívesen vállalta a tematikus kalauzolást, hiszen mint elmondta, ezekkel a kerti vezetésekkel és a biblia növényei című könyve megírásával is össze tudja kötni szeretett szakmáját a lelki meggyőződésével, mély keresztyén hitével. Ráadásul győri születésű, korai fiatal éveiben gyülekezetünkhöz tartozott és édesapja presbiterként szolgált nálunk hosszú évekig.


Megláthattuk a Szentföldön is előforduló tövisbokrokat, amely Mózes könyvében szerepel - magyar fordításban csipkebokorként -, és Jézus fejére is ebből készült a korona. A fügét, cédrusokat, hallhattunk a Szent János-kenyérről, a mannáról, láthattuk az érdekes papirusz nádak szálait, amelyek keresztmetszete jellegzetes háromszög alakú. Megérinthettük, sőt megdörzsölhettük, illatozhattuk a mirha bokor kicsiny leveleit és még sorolhatnánk azt a sok-sok szép növényt, amely körül vett bennünket. A szakszerű és kedves vezetés után közös csoportkép elkészítésére került sor, majd szabad program keretében visszaindultunk a kert bejárata felé. Sokféle út vezetett vissza, így további újabb részeit fedezhettük fel a páratlan szépségű botanikus kertnek. Átruccantunk Vácra is. Megtekintettük a szép barokk belvárost és a Duna-parti korzót, természetesen nem maradhatott el egy-egy hideg üdítő, vagy hamvas sör elfogyasztása sem a hangulatos vendéglők egyikében. Visszaúton a klimatizált autóbuszban szintén kellemesen és gyorsan eltelt az idő.
Aki részt vett a kiránduláson nem bánta, hogy a nagy meleg ellenére ezt a programot választotta. A kedves beszélgetéseken keresztül kicsit megismertük egymást. A szép környezet, a hallott bibliai és botanikai ismeretek egymásba fonódása nagyon érdekessé tette a napot.

Názár Ferenc
missziói gondnok

A kiránduláson készült fotók galériája ITT található.