IGEI ÜZENET

Reformáció hónapja...
2018-10-11

„Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.” (Róma 12;2)

   A facebookot pörgetve időről időre szembetalálkozunk a „ceep calm” felirattal ilyen-olyan esemény kapcsán. Leginkább a hétköznapi feszültségek fokozódásában a hétvégére várva jelennek meg az ezzel kapcsolatos bejegyzések. Vágyak fogalmazódnak meg viccesen vagy kevésbé viccesen valami jobb és kevésbé idegtépő életeseményre várva.
Ezzel a változatával, talán nem én vagyok az egyedüli, még nem találkoztam. Mulatságos, de el is gondolkodtat. Egyszerre csitít és buzdít. Nyugodj le és folyamatosan újulj meg! Hogy lehet a kettőt együtt? Mintha semmi értelme nem volna!
Reformtus egyházunk nagy jelmondata: ecclesia semper reformanda (az egyház folyamatos megújulásra szorul), a krisztusi igazsághoz való visszatérésre szólít fel. Egy állandó dinamizmus ez, melyben nincs megállás. Egyháztagként folyamatos önvizsgálatra sarkall. Hol vagyok? Miért élek? Mi akadályoz meg abba, hogy úgy éljek, ahogy szeretnék? Milyenek a kapcsolataim? Hogyan szeretek? Első olvasatra talán távolinak tűnnek ezek a kérdések, viszont ha a forráshoz, Krisztushoz szeretnénk visszatérni, Tőle tanulni, alapjaiban határozzák meg életünket. Ahhoz viszont, hogy ezekre a kérdésekre választ is találjunk, valóban szükség van a nyugalomra. Kikerülhetetlen része  folyamatos változásunknak, hogy néha-néha megálljunk, elcsendesedjünk és hagyjuk az Istent bennünk munkálkodni.
Október a reformáció hónapja. 31 minősített nap az évből, mely megújulásra, változtatásra hív a mindennapi pörgésben úgy, hogy nem a feszültséget fokozza benned, hanem megnyugvást hoz a nyughatatlanságodban.