Templomi felújítási munkálatok

2022-11-05

Szeretnénk a gyülekezetünk részére tájékoztatást nyújtani a templomunkban, nagy örömünkre szolgáló, a közelmúltban befejezett felújításokról, azok hátteréről.

Amint a gyülekezetünk tapasztalhatta, a templomunk kapuira, szélfogóira már jó ideje ráfért a felújítás egyrészt annak érdekében, hogy a kinézetük méltó legyen az évszázados templomunkhoz, másrészt nyílászáróként is betöltsék hőszigetelési szerepüket, a megromlott szerkezeti javításokra pedig mielőbb sor kerüljön.

Ennek érdekében az egyházközségünk pályázatot nyújtott be, mely sikerrel zárult.

A Magyar Templom-felújítási Program keretében (Pályázati azonosító: EEÖR-KP-1-2021/1-000705), a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Győri Református Egyházközség részére 14.308.000 forint vissza nem térítendő, önerőt nem igénylő, támogatást nyújtott „Győr, Kossuth utcai református templom nyílászáróinak részleges felújítása” támogatási cél megvalósítása érdekében.

Ennek eredményeként a főkapu és szélfogója, az oldalsó kapu a szélfogóval és a vak-kapukkal egyetemben restaurátori munkavégzéssel teljesen megújultak. A kapuk elemei nagyobbrészt leszerelésre kerültek és műhelymunka során teljesen új felületkezelést kaptak így visszaadva az eredeti színvilágukat, felújításra kerültek a vasalatok, az oldalsó kapu vetemedése, szerkezeti hibája kijavításra került. A szélfogók repedezései, letöredezett díszítései szintén restaurálási minőségben kerültek kijavításra, megújításra és a szélfogók teljes felülete az eredeti felületkezelési technikával, az eredeti színezéssel újultak meg.

A restaurálást végző vállalkozás, a Stimmstock Kft. megítélésünk szerint kiváló, lelkiismeretes munkát végzett.

A már felújíthatatlan állapotban lévő ajtó, mely a templomba a bejutást az udvar felől tette lehetővé, kicserlésre került.

Ez a nyílászáró felújítás nagy örömünkre szolgál, és bízunk benne, hogy a jövőben lesznek még hasonló lehetőségeink annak érdekében, hogy a templomunk, a parókiánk kinézetében is méltó környezetet jelentsen a hitünk gyakorlásához.

Mellékelünk néhány fotót a felújítás előtti és azt követő állapotról.

Építési Bizottság

 

 

Felújítási előtt:

    

 

Felújítás után: